Filmy Andrzeja Mańkowskiego

Pokaz specjalny. Komedia „Rubinowe gody” plus film – niespodzianka. Wstęp wolny. 

Pokaz odbędzie się w sali Goplana w piątek, 4 grudnia 2015 roku, o godz. 20.15

Bohaterami rozgrywającej się współcześnie komedii obyczajowej „Rubinowe gody” są Anka – mistrzyni karate kyokushin, jej mąż Mundek – świetny pianista oraz Kazimierz – emeryt mieszkający samotnie nad lokum zajmowanym przez Ankę i Mundka. Wraz z Kazimierzem przysłuchujemy się bujnemu życiu erotycznemu rozgrywającemu się w mieszkaniu Anki i Mundka. Nic jednak nie okaże się tu takie, jak mogliśmy przypuszczać na pierwszy rzut oka (i ucha).

Czy ideały na temat wspólnego życia mogą ocaleć pod naporem problemów dnia codziennego? Jak wiele trzeba poświecić, by trwać w związku z drugim człowiekiem? „Rubinowe gody” – opowieść o meandrach życia małżeńskiego – przynosi propozycje odpowiedzi na te pytania.

Film otrzymał wiele nagród festiwalowych, m.in. w Konkursie Kina Niezależnego na XXX. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni oraz na XI. Los Angeles Polish Film Festival.

Andrzej Mańkowski – urodzony w 1973 roku reżyser, scenarzysta i producent filmowy; pomysłodawca i producent cyklu krótkich filmów fabularnych DEKALOG 89+; autor filmu dokumentalnego LEKCJA MUZYKI (Srebrny Medal na Festiwalu URTI 2007 w Monte Carlo oraz Prix Italia 2007) oraz innych dokumentów, reportaży i programów telewizyjnych realizowanych dla Telewizji Polskiej SA. Działa również jako reżyser teatralny; od 2007 r. kieruje swoją firmą producencką BIAŁY SMOK Production.

Filmografia:

„Gdynia”, 2006, 30’, dokumentalny

„Lekcja muzyki”, 2006, 25’, dokumentalny

„Rubinowe gody”, 2008, 44’, fabularny

„Filiżanki Yoko Ono”, 2009, 22’, fabularny

„ Tourneé”, 2010, 52’, dokumentalny

„Dzieci dzwonią”, 2014, 30’, dokumentalny

„O kinie: Bokiniec”, 2015, 52’, dokumentalny

„W służbie narodu. Kulisy pracy MO i SB”, 2015, 55’, dokumentalny

„Pan Rudnicki i samochody”, 2015, 30’, fabularny

  • Kliknij żeby włączyć wersję kontrastową
  • A Kliknij żeby przywrócić domyślny rozmiar czcionki
  • A Kliknij żeby zmniejszyć czcionkę
  • A Kliknij żeby powiększyć czcionkę