Akademia dla Seniorów 3

Pokaz filmu plus dyskusja.

Akademia Dokumentalna jest jedynym w Polsce programem edukacyjnym w całości opartym na wybitnych, nagradzanych na światowych festiwalach, filmach dokumentalnych. Po każdej projekcji zaplanowano dyskusję. Misją Akademii jest zainteresowanie widzów wszystkich pokoleń filmem dokumentalnym, gatunkiem kina niezwykle popularnym na świecie.

Podczas drugiego spotkania Akademii zaprezentowany zostanie film pt. „Kucharze historii” w reżyserii Pétera Kerekesa – 14 grudnia 2016 roku, o godzinie 10.30.

Zagotować, usmażyć, pokroić, posiekać, poćwiartować, wypatroszyć – zaskakujące, jak język kuchni przypomina niekiedy określenia z pola walki. Właśnie kuchnię i wojnę w nieoczekiwany sposób łączy ten film. Możemy się przekonać, jak bardzo niedoceniana jest rola tych, którzy zajmują na scenie wojny miejsca daleko w tyle, choć mają poważne zadanie: napełnić ogromny brzuch armii. Bohaterami filmu Kucharze historii są wojskowi kucharze – dla nich nie ma raczej miejsca w podręcznikach historii. Okazuje się, że kuchnie polowe odgrywają w czasie wojen nie mniejszą rolę niż czołgi i karabiny, a zaspokajanie apetytów żołnierzy może mieć przemożny wpływ na losy świata. Bo jak mówi jedna z bohaterek filmu: Dobrze najedzeni żołnierze wysadzają innych w powietrze o wiele lepiej niż zwykle. 

Również największe konflikty międzynarodowe XX wieku – II wojna światowa, wojna w Algierii 1954–1962, rewolucja węgierska 1956 r., najazd na Czechosłowację w 1968 r., wojna na Bałkanach 1991–1995 – nie mogły obyć się bez udziału kucharzy, którzy czuwali na swoim posterunku przy garkuchniach. 

kucharze.jpg

kucharze2.jpg

Szefowie kuchni polowych w surrealistycznym stylu zaprezentują nam m.in., jak przyrządzić paprykarz dla 74 tys. serbskich żołnierzy, coq au vin dla 500 tys. francuskich żołnierzy w Algierii, marynowane grzybki dla sowieckich okupantów w Czechosłowacji oraz… zatruty chleb dla oficerów SS. Z każdą sceną przygotowywanie jedzenia staje się coraz bardziej wyraźną metaforą walki. A określenie „mięso armatnie” zaczyna wydawać się coraz mniej przypadkowe…

Oglądając film „Kucharze historii”, przypominamy sobie specyficzny humor Hrabala, a także atmosferę filmu M.A.S.H. – nie zapominamy wszakże o 60 mln żołnierzy, którzy polegli na różnych polach walki. Nastrój absurdu i groteski nie zwalnia nas od gorzkich refleksji i niebagatelnych pytań o przepis na… życie. Czy w życiu powinniśmy trzymać się przepisów? Czy czasem możemy zrobić od nich odstępstwo? Czy rozkazy są jak przepisy? Kto powinien mieć prawo pisać książki z przepisami? Czy gdyby wszyscy kucharze zastrajkowali, to nie byłoby wojen? 

Péter Kerekes z lekkością traktuje o sprawach wagi ciężkiej. Kucharze historii to po prostu majstersztyk. Wyśmienita uczta.

Spotkania po projekcji poprowadzą filmoznawczynie, doktorantki Uniwersytetu Gdańskiego i członkinie Pracowni Badań Produkcyjnych i Nowej Historii Kina, Paulina Pohl i Krystyna Weiher-Sitkiewicz. Liczymy, że uczestnicy Akademii, zauroczeni światem, który zaprezentujemy na dużym ekranie, chętnie będą się dzielić własnym życiowym doświadczeniem.

Filmy, które trafiły do programu Akademii Dokumentalnej dla Seniorów, pochodzą z Millennium Docs Against Gravity Film Festiwal, jednego z największych festiwali filmów dokumentalnych na świecie, którego pierwsza trójmiejska edycja odbyła się w tym roku w Gdyńskim Centrum Filmowym i cieszyła się ogromnym powodzeniem widzów. Wtedy właśnie zainaugurowaliśmy Akademię Dokumentalną dla Seniorów.

Zajęcia Akademii Dokumentalnej dla Seniora odbywają się w Gdyńskim Centrum Filmowym, w sali Goplana. o godzinie 10.30. Wstęp: 10 złotych.

W razie dodatkowych pytań prosimy o kontakt z prowadzącą spotkania, Pauliną Pohl: akademia@againstgravity.pl , tel: 793 433 767

  • Kliknij żeby włączyć wersję kontrastową
  • A Kliknij żeby przywrócić domyślny rozmiar czcionki
  • A Kliknij żeby zmniejszyć czcionkę
  • A Kliknij żeby powiększyć czcionkę