KINO JAZZ. AMAZING GRACE: ARETHA FRANKLIN

„Amazing Grace: Aretha Franklin” to historia amerykańskiej muzyki zapisana na filmie który nigdy nie ujrzał światła dziennego! Perypetie twórców obrazu nie pozwoliły im pokazać swojego dzieła przez ponad 46 lat! Film ukazuje nie tylko wpływ Afroamerykanów na amerykańską kulturę początku lat siedemdziesiątych XX wieku… Jest to także przejmujący obraz kunsztu jednej z najważniejszych i największych artystek jazz, soul i gospel, ukazana w materiale zrealizowanym w ciągu dwóch nocy nagrań w kościele ks. Jamesa Clevelanda w Watts w Kalifornii, w roku 1972. Królowa Soul – jak nazywano Arethę, wznosi się na wyżyny swego talentu i boskiego daru, oddając hołd swemu wielkiemu ojcu, muzyce gospel oraz całej społeczności Ameryki tamtych lat. Ta Diva muzyki, występując przed entuzjastyczną publicznością, rozgrzewa ich do białości, wyciska łzy z oczu i pozostawia trwały ślad w duszy. Tej muzycznej uczty nigdy nie zapomnisz. Nigdy nie było tak przepełnionego muzyką i uczuciem filmu. Po tylu latach, cały świat może to w końcu zobaczyć. Święty Graal Hollywood odnaleziony!

Sydney Pollack - amerykański reżyser, potomek imigrantów z Rosji. Absolwent m.in. aktorstwa na Neighbourhood Playhouse. Pollack był reżyserem ponad 21 filmów i programów telewizyjnych. Sam zagrał w ponad 30 filmach a także wyprodukował ponad 44 filmów. Za swoją reżyserię otrzymał w sumie 48 nominacji do Oscara a zdobył aż 11 statuetek.



Wybrana filmografia:

1969 Czyż nie dobija się koni?

1972 Jeremiah Johnson

1982 Tootsie

1985 Pożegnanie z Afryką

1993 Firma

2005 Tłumaczka



Alan Elliott - twórca musicali, reżyser programów telewizyjnych, producent. Współpracował z Warner Bros, Atlantic. Pośród wielu artystów i gwiazd dla których produkował i pisał znajdują się m.in. Phil Collins, Prince, Quincy Jones Miles Davies, En Vogue, Paul Simon, Debbie Gibson, Tori Amos czy też Jamiroquai. Wyprodukował i przywrócił melomanom „Amazing Grace” do którego prawa kupił w 2007 r.




Nagrody

2019 / AARP Movies for Grownups Awards

Nominated : Best Documentary

2019 / Black Reel Awards

Nominated : Outstanding Documentary

2019 / Image Awards (NAACP)

Awarded : Outstanding Documentary

2019 / Miami Film Festival

Nominated, Alan Elliott : Best Documentary

2019 / National Society of Film Critics Awards, USA

Awarded : 3rd place, NSFC Award

Awarded : Best Non-Fiction Film

  • Kliknij żeby włączyć wersję kontrastową
  • A Kliknij żeby przywrócić domyślny rozmiar czcionki
  • A Kliknij żeby zmniejszyć czcionkę
  • A Kliknij żeby powiększyć czcionkę