Rewolucja żywieniowa. Spotkanie z popularyzatorem nauki i hodowcą mięsa metodą komórkową Stanisławem Łoboziakiem
Niedługo na naszych talerzach nastąpi prawdziwa rewolucja żywieniowa. Mięso z komórek, powstałe bez hodowli i uboju zwierząt, może zmienić ludzkie myślenie o kulturze jedzenia. Były kardiolog z Indii zakłada w Dolinie Krzemowej start-up eksperymentujący z taką pozbawioną okrucieństwa produkcją jedzenia, na które popyt, zgodnie z prognozami, może się do 2050 roku podwoić. Nowa technologia może być drogą ocalenia dla ludzkości, ponieważ tradycyjna hodowla na wielkich farmach powoduje ogromną emisję gazów cieplarnianych oraz jest największym konsumentem wody pitnej. Reżyserka obserwuje rozwój projektu rolnictwa komórkowego przez pięć lat. Jesteśmy blisko zespołu Upside Foods i poznajemy wyzwania biznesowe, stojące przed rewolucyjną technologią. Narratorką filmu jest sama Jane Goodall.
Imagine a world where real meat is produced sustainably without the need to breed, raise and slaughter animals. This is no longer science fiction, it’s now within reach. At the forefront of this urgent frontier is trained cardiologist Dr. Uma Valeti, the co-founder and CEO of Upside Foods (previously Memphis Meats), the leading start-up of the “cultivated” meat revolution.
Prowadząca:
Małgorzata Muraszko – dziennikarka i redaktorka „Gazety Wyborczej”. Specjalizuje się w tematyce kulturalnej, szczególnie bliskie są jej muzyka, literatura, film i sztuki wizualne.