Rewolucja żywieniowa. Spotkanie z hodowcą mięsa metodą komórkową Stanisławem Łoboziakiem po filmie MIĘSO PRZYSZŁOŚCI reż. Liz Marshall. Niedziela, 22 maja 2022 roku, godzina 15.45.
Niedługo na naszych talerzach nastąpi prawdziwa rewolucja żywieniowa. Mięso z komórek, powstałe bez hodowli i uboju zwierząt, może zmienić ludzkie myślenie o kulturze jedzenia. Wegetariańskie mięso to alternatywa dla wszystkich, którzy w fasoli, ciecierzycy czy grochu nie upatrują substytutów.
Specjalna technologia zapewnia mu wyjątkową soczystość, co przekłada się na wysokie wyniki testów sensorycznych konsu- mentów i konsumentek. Przy tym nie zawiera GMO, sztucznych konserwantów, często także cukru, ale przede wszystkim – wpływa na świat. Ale jak postaje? Czy w najbliższej przyszłości każdy z nas będzie hodował mięso we własnej kuchni?
Stanisław Łoboziak – z wykształcenia biolog molekularny absolwent wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego, gdzie w Instytucie Genetyki i Biotechnologii UW zgłębiał tajemnice świata RNA. Z zamiłowania popularyzator nauki zafascynowany zjawiskiem bioluminescencji – świeceniem żywych organizmów.
Obecnie związany z Centrum Nauki Kopernik, gdzie odpowiada m.in. za działalność laboratorium biologicznego, prace koncepcyjne nad eksponatami biologicznymi, tworzenie programu Festiwalu Przemiany. Autor książki popularnonaukowej „Laboratorium w szufladzie – biologia”. Obecnie pogłębiający swoją wiedzę dotyczącą mrówek oraz innych owadów społecznych, jak również zgłębiający technologię otrzymywania mięsa hodowanego komórkowo.
Prowadząca:
Małgorzata Muraszko – dziennikarka i redaktorka „Gazety Wyborczej”. Specjalizuje się w tematyce kulturalnej, szczególnie bliskie są jej muzyka, literatura, film i sztuki wizualne.