Kuchenne wyzwania. Festiwal Millennium Docs Against Gravity

Kuchenne wyzwania. Festiwal Millennium Docs Against Gravity

Film plus spotkanie.

W ramach 15. edycji Millennium Docs Against Gravity Film Festival Gdynia zapraszamy na pokaz filmu „Alain Ducasse – kuchenne wyzwania” i spotkanie z kucharzem Przemysławem Jantą - w środę, 23 maja 2018 roku, o godzinie 17.30.


Partner: Ulala Chef

Przemysław Janta - gotowanie to jego sposób na życiem, a kuchnia pasją, którą nieustannie rozwija, próbując nowych smaków i połączeń. Jest „zajawkowiczem”, który dzięki uporowi i wytrwałości konsekwentnie realizuje kulinarne wizje, prowadzi szkolenia, pisze publikacje, udziela wywiadów oraz porad kulinarnych. Specjalizuje się w kuchni molekularnej, kuchni francuskiej, włoskiej i skandynawskiej. Jednak najbardziej kocha nowoczesną kuchnię polską. Na co dzień prowadzi własną firmę kateringową, zajmującą się obsługą dużych i małych przyjęć, działa w Ulala Chef. W wolnym czasie wypuszcza się na dalekie, piesze wędrówki na łono natury, w poszukiwaniu nowych smaków i inspiracji.


O filmie: 

Alain Ducasse – kuchenne wyzwania

The Quest of Alain Ducasse 

Francja, 2017, 84 min
Reżyseria: Gilles de Maistre

Gaskończyk Alain Ducasse to ikona francuskiej kuchni. Trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż 21. Sklasyfikowany przez Forbesa na 94. miejscu na liście 100 najbardziej wpływowych ludzi na świecie, prezes sieci restauracji, idol wielu kucharzy na świecie, odznaczony legią honorową przez prezydenta Francji Jacques’a Chiraka. Na czym polega fenomen tego niezwykle pozytywnego człowieka urodzonego w Landes, który w wieku 27 lat jako jedyny z pięciu pasażerów przeżył katastrofę samolotu turystycznego, a potem stał się najbardziej znanym szefem kuchni i kulinarnym mentorem na świecie?

Ducasse to niespokojna dusza, która zadaje pytania, wciąż się rozwija i do czegoś dąży. Czego szuka jednak człowiek, który wydaje się mieć wszystko? Mając 23 lokale gastronomiczne na całym świecie i 21 gwiazdek Michelin, nadal tworzy nowe restauracje, buduje szkoły kulinarne i przesuwa granice własnego rzemiosła ku nowym, nieznanym horyzontom. Jest ciekawy świata, bezustannie podróżuje, a gotowanie jest dla niego nieskończonym kosmosem. Film jest portretem tej nietuzinkowej osobowości. Ducasse zgodził się, aby przez dwa lata kamera rejestrowała jego życie i pracę. Poznajemy tajemnicę kreatywności mistrza gotowania, jego filozofię życia i jedzenia, jak również jego nieustannie ewoluujący pęd ku rozwojowi. 


Film również pokazywany: 
Sobota, 19 maja, godz. 12.15, sala Goplana 
Piątek, 25 maja, godz. 15.00, sala Goplana 


INFORMACJE PRAKTYCZNE:
  • Pełny program festiwalu na stronie www.docsag.pl - zakładka "Gdynia". 
  • Bilety do kupienia w kasach i na stronie Gdyńskiego Centrum Filmowego od 27 kwietnia 2018 roku.